.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Μπορώ να αφαιρέσω παλιά updates των Windows για εξοικονόμηση χώρου;

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Δημιουργήσαμε αυτό το θέμα ύστερα από επικοινωνία με τον Γιάννη, ο οποίος έχει αυτή την απορία και αφορά Windows Vista. Η απάντηση είναι πως ναι, μπορεί κάποιος να αφαιρέσει παλιές ενημερώσεις των Windows, θα πρέπει όμως να προσέξει κάποια πραγματάκια. Καταρχάς είμαστε της άποψης πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά για θέματα εξοικονόμησης χώρου, μιας και, αφαιρώντας τα updates, δε θα γλυτώσουμε πάρα πολύ χώρο στο δίσκο μας. Ακόμα και 1-2 GigaBytes να εξοικονομήσουμε, αργά ή γρήγορα θα γεμίσει ο δίσκος και πάλι.

Αυτό που προτείνουμε είναι η αγορά ενός νέου δίσκου (έστω και εξωτερικού) και η μεταφορά αρχείων σε αυτόν, ώστε να "ελαφρύνουμε" το δίσκο C: . Την περασμένη εβδομάδα γράψαμε τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που έχει γεμίσει ο δίσκος C: και προτείνουμε αυτά που λέμε στο θέμα εκείνο.

Πάμε τώρα στα updates. Κάθε φορά που κάνουμε κάποιο update , αυτόματα δημιουργείται ένας φάκελος backup , έτσι ώστε αν θελήσουμε να αφαιρέσουμε το update να μπορέσει το PC να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτοί οι backup φάκελοι βρίσκονται μέσα στον φάκελο των Windows, είναι κρυφοί και ξεχωρίζουν από τα μπλε γράμματα του ονόματός τους, καθώς και από το ίδιο το όνομα το οποίο ξεκινάει με τον χαρακτήρα $ και κάπου μέσα στο όνομα περιέχει τη λέξη uninstall. Αν περάσουμε κάποιο update, π.χ. το KB926239 , δημιουργείται και ο φάκελος $NtUninstallKB926239$ . Αν είμαστε σίγουροι ότι αυτό το update θέλουμε να το κρατήσουμε και ποτέ δε θα θελήσουμε να το αφαιρέσουμε, μπορούμε κάλλιστα να σβήσουμε όλα τα περιεχόμενα του αντίστοιχου φακέλου. Το ίδιο ισχύει και με τα Service Packs, μιας και δημιουργούνται παρόμοιοι φάκελοι ύστερα από την εγκατάστασή τους.

Αν τους παραπάνω φακέλους δεν τους έχουμε σβήσει, μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να διαγράψουμε κάποιο update μέσα από την Προσθαφαίρεση προγραμμάτων. Αν διαγράψουμε κάποιο update, θα πρέπει να προσέξουμε να μην το ξαναεγκαταστήσουμε μιας και ψάχνοντας για ενημερώσεις πιθανόν να το ξαναβρούμε μπροστά μας. Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε ποιές ενημερώσεις αφαιρούμε, μιας και πιθανότατα κάποια από αυτές να είναι απαραίτητη. Έχετε υπόψη πως αφαιρώντας ενημερώσεις δε θα γλυτώσετε πάρα πολύ χώρο στο δίσκο σας. Είπαμε και πριν πως ακόμα και 1-2 GB να γλυτώσουμε, αυτά πλέον θα γεμίσουν πολύ γρήγορα.

Υπάρχει ένα δωρεάν εργαλείο για τα Windows XP που μας βοηθάει να αφαιρέσουμε όποια ενημέρωση θέλουμε. Εκτός από τις ενημερώσεις, μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, μπορούμε να αφαιρέσουμε απλά τον backup φάκελο κάποιας ενημέρωσης. Το εργαλείο παρέχεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Για τα Vista δε βρήκαμε κάποιο παρόμοιο εργαλείο, που σημαίνει ότι για να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε update θα πρέπει να πάμε στον Πίνακα Ελέγχου, στα Προγράμματα και να το απεγκαταστήσουμε από εκεί κάνοντας πρώτα κλικ στην αντίστοιχη επιλογή της αριστερής κάθετης στήλης (δείτε την εικόνα παρακάτω). Στα XP ακολουθούμε την ίδια διαδικασία πηγαίνοντας στην Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων και τσεκάροντας πάνω πάνω το κουτάκι που λέει "Προβολή Ενημερώσεων" ("View Updates"). Βρίσκουμε την ενημέρωση που θέλουμε να αφαιρέσουμε και επιλέγουμε "Κατάργηση".




TIP!!!

Επειδή δεν τα πάμε και τόσο καλά με την αυτόματη εγκατάσταση των Windows Updates, προτείνουμε την απενεργοποίηση της αυτόματης αναζήτησης και εγκατάστασης των ενημερώσεων. Για εμάς καλύτερα να γίνεται αυτό από τον χρήστη μια στο τόσο. Δεν είναι δύσκολο και πριν γίνει οποιαδήποτε εγκατάσταση θα γνωρίζουμε τι πάμε να εγκαταστήσουμε και αν πραγματικά το χρειαζόμαστε (για παράδειγμα, αν δε χρησιμοποιούμε το Outlook Express δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε ενημερώσεις που σχετίζονται με αυτό). Σε επόμενο θέμα μας θα εξηγήσουμε πώς απενεργοποιούμε τις αυτόματες ενημερώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου