.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Προσοχή με τους κωδικούς σας.

Με αφορμή το e-mail που μας έστειλε φίλος αναγνώστης για ένα υποτιθέμενο, όπως αποδείχτηκε αργότερα, πρόβλημα, δημιουργήσαμε αυτό το θέμα για να το διαβάσετε και να μην την πατήσετε κι εσείς. Το θέμα έχει να κάνει με τον κωδικό πρόσβασης στα Windows. Αυτόν που δίνετε για να μπείτε μέσα στα Windows. Το θέμα που προέκυψε είχε να κάνει με το κατά πόσο είναι ασφαλής ένας τέτοιος κωδικός και αν τα Windows μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος και να τον... αποκαλύψουν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο φίλος μας έστειλε mail και ανέφερε πως ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου ενός γνωστού του στα Windows (έδινε λάθος κωδικό), κάποια στιγμή έβγαλε στο κάτω μέρος της οθόνης μια ειδοποίηση που του έλεγε ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι ο τάδε (και του έγραφε τον κωδικό). Μάλιστα το τράβηξε φωτογραφία γιατί φαινόταν απίστευτο να σου λένε τα Windows ότι ο κωδικός που πρέπει να βάλεις για να μπεις είναι ο τάδε! Αμέσως κι εμείς ζητήσαμε αυτή τη φωτογραφία για να δούμε τι στο καλό συμβαίνει. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήμασταν μπροστά σε ένα μεγάλο bug των Windows. (Windows Vista)

Μόλις πήραμε τη φωτογραφία στα χέρια μας το μυστήριο λύθηκε σε χρόνο μηδέν. Αυτό που τελικά είχε συμβεί ήταν να ενεργοποιηθεί η "Υπόδειξη Κωδικού Πρόσβασης". Η ΥΚΠ είναι κάτι σαν την ερώτηση ασφαλείας που συναντάμε αν ξεχάσουμε τον κωδικό του e-mail μας , π.χ. στο yahoo. Τα Windows έχουν και αυτά μια παρόμοια λειτουργία. Όταν πάμε στους λογαριασμούς χρηστών και προσπαθούμε να δώσουμε κωδικό σε έναν χρήστη, στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχει και η επιλογή "Υπόδειξη Κωδικού Πρόσβασης" ή , στα Αγγλικά, password hint (δείτε την παρακάτω εικόνα).




Στο πεδίο αυτό μπορούμε να γράψουμε ο,τι θέλουμε το οποίο θα μας κάνει να θυμηθούμε τον κωδικό μας. Αν π.χ. ο κωδικός είναι η ημερομηνία γέννησης του παιδιού μας, στο πεδίο αυτό μπορούμε να γράψουμε τη φράση "Γέννηση Κωνσταντίνου". Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, όταν δούμε αυτή τη φράση θα θυμηθούμε αμέσως ποιόν κωδικό έχουμε. Αν δε θέλουμε δε γράφουμε τίποτα στο πεδίο αυτό και δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Στην περίπτωση του προβλήματος που μας έστειλε ο φίλος, ο γνωστός του λόγω βιασύνης έγραψε στο πεδίο αυτό τον κωδικό των Windows και όχι κάποια φράση που θα τον βοηθούσε να τον θυμηθεί. Μέγα λάθος αυτό και ξέρουμε όλοι το γιατί. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε τι γράφουμε σε κάθε πεδίο για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου