.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Πώς να φτιάξω ένα απλό δικτυάκι...;

Έστω ότι έχετε 2 υπολογιστές σε ένα χώρο και θέλετε να τους συνδέσετε μεταξύ τους μέσω της θύρας Ethernet που διαθέτουν και να έχετε έτσι ένα υποτυπώδες δίκτυο, π.χ. για να παίζετε παιχνίδια με κάποιο φίλο που θα έρθει να σας επισκεφθεί. Υπάρχουν δύο λύσεις στις οποίες θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα δικτύου κάθε υπολογιστή και να και να τους κάνετε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η πρώτη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε καλώδιο Crossover και η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα Switch. Αυτό που έχετε λοιπόν να κάνετε πρώτα είναι να αποφασίσετε ποιόν από τους δύο δρόμους θα ακολουθήσετε.

Η κάθε περίπτωση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Για παράδειγμα, η χρήση του καλωδίου είναι πιο φθηνή (αν και τα switch δεν είναι ακριβά), αλλά μας περιορίζει στον αριθμό των υπολογιστών που θα συνδέονται ταυτόχρονα. Από την άλλη, με ένα switch μπορούμε να τοποθετήσουμε τόσους υπολογιστές όσες είναι και οι θύρες του, αλλά θα πρέπει να δώσουμε ένα μικρό επιπλέον ποσό για αγορά καλωδίων Ethernet (σιγά το πράγμα).

Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση που θα επιλέξουμε, αυτό που είναι πιο σημαντικό απ'ολα είναι η παραμετροποίηση της κάρτας δικτύου για να της δώσουμε μια διεύθυνση IP. Κάνοντας κλικ εδώ, θα δείτε προηγούμενο θέμα στο οποίο εξηγούμε πώς βάζουμε στατική IP διεύθυνση σε κάποιον υπολογιστή.Δεν είναι καθόλου δύσκολο και μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Μάλιστα, στην περίπτωσή μας είναι ακόμα πιο εύκολο μιας και τα πεδία που πρέπει να συμπληρώσουμε στο παράθυρο που ρυθμίζουμε την IP είναι μόνο δύο: Αυτό της IP διεύθυνσης και αυτό της μάσκας υποδικτύου (δείτε την παρακάτω εικόνα).




Στο πεδίο της IP (το επάνω δηλαδή) μπορούμε να γράψουμε τη διεύθυνση 192.168.1.5 και στο πεδίο της μάσκας να γράψουμε 255.255.255.0

Αντίστοιχα, στον δεύτερο υπολογιστή η διεύθυνση μπορεί να είναι 192.168.1.6 και η μάσκα θα παραμείνει ίδια, δηλαδή 255.255.255.0

Αν μπει και τρίτος υπολογιστής (στην περίπτωση χρήσης switch) η IP μπορεί να είναι 192.168.1.7 και η μάσκα η ίδια, 255.255.255.0

Όπως βλέπετε, το μόνο που πρέπει να αλλάζει είναι το νούμερο μετά την τελευταία τελεία.

Αν κάνουμε τα παραπάνω βήματα και συνδέσουμε τα PC είτε με καλώδιο crossover (2 PC), είτε με switch (2 και περισσότερα PC), τότε οι υπολογιστές σίγουρα θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Η επιλογή δική σας. Αν επιλέξετε switch, απλά συνδέετε τη μια πλευρά κάθε καλωδίου στην κάρτα δικτύου και την άλλη στη θύρα του switch. Αν επιλέξετε το crossover, συνδέετε τη μια πλευρά του καλωδίου στη μια κάρτα δικτύου και την άλλη πλευρά του καλωδίου στην άλλη κάρτα δικτύου.


TIPS!!!

Αφού ολοκληρώσουμε την παραμετροποίηση και αφού συνδέσουμε τα PC, μπορούμε να ελέγξουμε την επικοινωνία με τη χρήση της εντολής ping. Αν δούμε ότι οι υπολογιστές δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, πιθανότατα θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε το firewall των Windows, ή όποιο άλλο firewall χρησιμοποιούμε.

Τα crossover καλώδια μπορούμε να τα ζητήσουμε σε οποιοδήποτε κατάστημα που πουλάει υπολογιστές, όπως επίσης και το switch μαζί με τα καλώδια ethernet. Όπως και να έχει, ενημερώστε τον πωλητή τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και να έχετε υπόψη πως αν υπάρχει περίπτωση να σκάσει και τρίτοε στην παρέα για παιχνίδι, θα πρέπει να αγοράσετε Switch.

Αν διαθέτετε το κατάλληλο εργαλείο και και clips δικτύου RJ45 , μπορείτε να μετατρέψετε ένα ethernet καλώδιο σε crossover ακολουθώντας το παρακάτω σχεδιάγραμμα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου