.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Πώς να βάλω κωδικό σε αρχεία του Office?


Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα αρχείο του Word μέσα στο οποίο έχουμε αποθηκευμένους όλους τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε. Πιστωτικής, των Windows, του e-mail κλπ. Δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε πως, αν το αρχείο πέσει σε λάθος χέρια, θα κάνουμε τράκα τσιγάρα από τον Παλαιοκώστα, αφού θα μας έχουν στο διπλανό κελί (αν τον ξαναπιάσουν)... Για να αποφύγουμε λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις θα δούμε πώς "κλειδώνουμε" με κωδικό τα αρχεία του Word και κατ' επέκταση όλα τα αρχεία του Office. Στο παράδειγμά μας δουλεύουμε με Office 2003 Αγγλικό καθότι και Αγγλομαθείς.

Αφού έχουμε επεξεργαστεί το αρχείο μας, πάμε στο μενού "File" ("Αρχείο") και πατάμε "Save As" ("Αποθήκευση Ως"). Στο παράθυρο που ανοίγει βλέπουμε στην πάνω δεξιά γωνία την επιλογή "Tools" ("Εργαλεία"). Κάνουμε κλικ πάνω της για να ανοίξει και επιλέγουμε την έβδομη επιλογή που λέγεται "Security Options" ("Επιλογές Ασφάλειας"). Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει βάζουμε τον κωδικό που θέλουμε στο πάνω πάνω πεδίο. Αφού γράψουμε τον κωδικό πατάμε OK, ξαναγράφουμε τον κωδικό όταν θα το ξαναζητήσει και μετά κάνουμε Save το αρχείο.

Αυτό ήταν. Όποτε πάμε να ξανανοίξουμε το αρχείο θα μας ζητήσει τον κωδικό που βάλαμε. Φροντίστε να μην ξεχάσετε αυτό τον κωδικό γιατί μετά θα τρέχετε. Όσοι το καταλάβατε έχει καλώς. Οι υπόλοιποι... χαιρετίσματα στον Παλαιοκώστα :)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ότι πιο ασφαλές υπάρχει μιας κ κυκλοφορούν πάρα πολλά προγραμματάκια που σπάνε αυτούς τους κωδικούς. Επίσης είναι γενικά κακή πρακτική να αποθηκεύεις οπουδήποτε κάποιον κωδικό γι αυτό η καλύτερη πρακτική είναι να διαλέγει κανείς password
όπου:
1. θα θυμάται πανεύκολα
2. δεν έχουν σχέση με προσωπικά του δεδομένα (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ)
3. θα αποτελούνται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πλήκτρων. (a-z,A-Z,0-9,!@#$%^& κλπ).

Καλή ιδέα είναι να φτιάχνει κανείς passwords είναι ακρονύμια από φράσεις που χρησιμοποιεί συχνά.

Τώρα όσον αφορά ευαίσθητα αρχεία κειμένου, ήχου, εικόνας κλπ η πιο ασφαλής λύση είναι η κρυπτογράφηση.

φιλικά
kelefos

PC HANDS είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα. Ωστόσο, επειδή πολλοί είναι αυτοί που δεν ακολουθούν τα βήματα που ανέφερες, τουλάχιστον ας έχουν ένα μέτρο προστασίας.

Σίγουρα υπάρχουν προγράμματα που σπάνε τους κωδικούς και καλά έκανες και το ανέφερες για να το γνωρίζουν όλοι. Και μάλιστα τα προγράμματα αυτά σπάνε τους κωδικούς με μεγάλη ευκολία. Το θέμα είναι να μην πέσεις σε άτομα που θέλουν να σπάσουν τον κωδικό και μάλιστα σε άτομα που γνωρίζουν...

Δημοσίευση σχολίου