.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Κόλλησε το σύμπαν... Και τώρα τι κάνουμε?


Έχει συμβεί σε όλους και θα συμβεί πολλές φορές ακόμα. Εκεί που δουλεύουμε, για πολλούς και διάφορους λόγους παγώνει η εικόνα και δεν κουνιέται ούτε το ποντίκι (άντε το ποντίκι μπορεί να κουνιέται μερικές φορές). Πολλοί οδηγούνται αμέσως στην εύκολη λύση, να κρατήσουν δηλαδή το κουμπί τροφοδοσίας πατημένο για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σβήσει εντελώς το PC - το λεγόμενο hard shutdown. Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος...

Τις περισσότερες φορές αν περιμένουμε λίγο ο υπολογιστής "ξεκολλάει" και μπορούμε άνετα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αν "καιγόμαστε" να συνεχίσουμε ο,τι κάναμε και οπωσδήποτε πρέπει να "ξεκολλήσουμε" το PC , τότε υπάρχει η λύση του Control-Alt-Delete. Πατάμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Ctrl, Alt και Delete που βρίσκονται στο πληκτρολόγιό μας για να ανοίξουμε το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών στα Ελληνικά).

Ανοίγει λοιπόν ένα μικρό παράθυρο στο πάνω μέρος του οποίου υπάρχουν οι καρτέλες "Εφαρμογές" ή Applications, "Διεργασίες" ή Processes, "Επιδόσεις" ή Performance, "Δίκτυο" ή Networking και "Χρήστες" ή Users. Οι καρτέλες που μας ενδιαφέρουν είναι οι τρεις πρώτες - Εφαρμογές, Διεργασίες και Επιδόσεις.

Καταρχάς πηγαίνουμε στην καρτέλα Εφαρμογές στην οποία μπορούμε να δούμε ποιές εφαρμογές-προγράμματα "τρέχουν" εκείνη τη στιγμή στο PC και σε ποιά κατάσταση βρίσκονται. Εάν για παράδειγμα δουλεύουμε εκείνη τη στιγμή στο Mozilla και δούμε στην κατάσταση να γράφει "Δεν ανταποκρίνεται" ή "Not responding" τότε έχει κολλήσει ο Mozilla και με κάποιο τρόπο πρέπει να τον σταματήσουμε. Συνήθως, αν κάνουμε αριστερό κλικ επάνω στην εφαρμογή (πάντα μέσα στην καρτέλα "εφαρμογές" της διαχείρισης εργασιών) και πατήσουμε κάτω αριστερά το κουμπί "τέλος εργασίας" ή "End Task" , το πρόγραμμα σταματά να εκτελείται και μπορούμε να το ξανανοίξουμε.

Υπάρχει περίπτωση , ακόμα και αν ακολουθήσουμε το προηγούμενο βήμα, η εφαρμογή να μη σταματήσει και να συνεχίσει να εκτελείται. Σε αυτή την περίπτωση περνάμε στην διπλανή καρτέλα "Διεργασίες" ή "Processes" και ψάχνουμε να βρούμε το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος. Στο παράδειγμά μας το αρχείο αυτό είναι το firefox.exe το οποίο αν το επιλέξουμε κάνοντας κλικ πάνω του και πατήσουμε κάτω δεξιά το κουμπί "Τέλος Διεργασίας" ή "End Process" , τότε σίγουρα θα το σταματήσουμε χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το κακό στην υπόθεση αυτή είναι οτι θα πρέπει να γνωρίζουμε το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος που έχει κολλήσει.

Υπάρχει και η πιθανότητα να μην έχουμε ανοίξει κανένα πρόγραμμα και ο υπολογιστής να έχει κολλήσει ή να αργεί υπερβολικά. Στην περίπτωση αυτή ανατρέχουμε στην τρίτη καρτέλα , τις "Επιδόσεις" ή "Performance". Εκεί θα δούμε, εκτός των άλλων, δύο διαγράμματα. Το πάνω διάγραμμα δείχνει το ιστορικό χρήσης της CPU ή αλλιώς CPU Usage History και το κάτω διάγραμμα το ιστορικό χρήσης της Φυσικής Μνήμης. Εάν όντως κάποια διεργασία που λειτουργεί στο παρασκήνιο (εκτελείται δηλαδή αυτόματα χωρίς να την έχουμε ξεκινήσει εμείς) προκαλεί πρόβλημα χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος της CPU, τότε στο διάγραμμα της CPU θα δούμε μια γραμμή να βρίσκεται αρκετά ψηλά και η χρήση της CPU να έχει εκτιναχθεί πάνω απο 90%.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το αμέσως επόμενο βήμα είναι να επιστρέψουμε στην καρτέλα "Επιδόσεις" ή "Processes" και κάτω απο το σημείο που γράφει CPU να δούμε ποιά διεργασία καταναλώνει μεγάλο μέρος του επεξεργαστή μας. Αν βρούμε κάποια διεργασία με υπερβολικά αυξημένη χρήση της CPU, μπορούμε να την επιλέξουμε και να την τερματίσουμε όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Υπάρχει περίπτωση κάποια διεργασία να είναι σημαντική για τη λειτουργία των Windows και αν τη σταματήσουμε, αυτά να μη συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Μια τέτοια διεργασία είναι και το explorer.exe (όχι το iexplorer.exe που έχει να κάνει με τον internet explorer) και δεν πρέπει σχεδόν ποτέ να το τερματίζουμε αν δεν είμαστε γνώστες του πώς θα το ξαναξεκινήσουμε. Επίσης σημαντική μπορεί να είναι η διεργασία που έχει να κάνει με το antivirus που έχουμε και αν τη σταματήσουμε παύει να τρέχει και το antivirus. Ωστόσο, διεργασίες προγραμμάτων όπως του Firefox, του Internet Explorer, των Word-Excel κλπ και άλλων προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε, μπορούν να τερματιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν και μετά απο όλα αυτά το PC συνεχίσει να είναι κολλημένο, ε κάντε την κίνηση και κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας. Ναι αυτό που πατάτε για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή. Αφού σβήσει, ξαναπατάτε το για να ξεκινήσετε ξανά το PC.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kali arxi paides. Nice job

Δημοσίευση σχολίου