.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Συντομεύσεις πληκρολογίου...


Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε έστω μια συντόμευση (shortcut) στο πληκτρολόγιό μας. Πολλές φορές οι συντομεύσεις αυτές μας κάνουν να κερδίζουμε χρόνο μιας και τα δάχτυλά μας παραμένουν στο πληκτρολόγιο και δε χρειάζεται να απασχολούνται με το ποντίκι. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένες απο αυτές τις συντομεύσεις..

Έχουμε και λέμε:

1) Ctrl και Α : Το γνωστό σε όλους select all. Πατώντας αυτά τα δύο πλήκτρα επιλέγουμε υα πάντα στο παράθυρο που έχουμε ανοίξει, είτε αυτά είναι αρχεία, είτε κείμενο, είτε εικόνες.

2) Ctrl και C : Ότι έχουμε επιλέξει (φάκελος ή κείμενο ή αρχείο) το κάνουμε αντιγραφή (Copy).

3) Ctrl και X : Είναι η γνωστή αποκοπή (cut).

4) Ctrl και V : Είναι η συντόμευση τη επικόλλησης. Ότι είχαμε αντιγράψει το επικολλούμε εκεί που θέλουμε.

5) Ctrl και Z : Είναι το γνωστό Undo ή αναίρεση. Όποια ενέργεια δηλαδή είχαμε κάνει, την αναιρούμε.

6) Ctrl και P : Συνήθως ανοίγει το πλαίσιο εκτύπωσης. Εμείς την πατήσαμε γιατί στον Firefox αυτός ο συνδυασμός δημοσιεύει το θέμα...

7) Το πλήκτρο των Windows (ανάμεσα στο αριστερό Ctrl και το αριστερό Alt) και το D : Εμφανίζουν το desktop κάνοντας minimize λολα τα παράθυρα.

8) Το πλήκτρο των Windows και L : Κλειδώνουν τον υπολογιστή (για όσους χρησιμοποιούν username και κωδικό για να μπούν στα Windows).

9) Ctrl και Esc : Είναι σα να πατάμε το κουμπί "Έναρξη" των Windows.

10) Το πλήκτρο των Windows και R : Είναι σα να πατάμε το κουμπί "Έναρξη" ("Start") και μετά "Εκτέλεση" ("Run").

11) Alt και F4 : Κλείνει το παράθυρο που έχουμε ενεργό εκείνη τη στιγμή. Είναι δηλαδή σα να πατάμε το Χ πάνω δεξιά.

12) Το πλήκτρο F5 κάνει Refresh οπουδήποτε.

13) Κρατώντας πατημένο το Shift και γυρίζοντας τη ροδέλα του ποντικιού μπρος ή πίσω, πηγαίνουμε αντίστοιχα μια σελίδα μπροστά η πίσω στον browser.

14) Alt και Tab : Κάνουμε εναλλαγή μεταξύ των παραθύρων που έχουμε ανοίξει.


Αυτές είναι κάποιες απο τις συντομεύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας. Στείλτε κι εσείς όσες επιπλέον γνωρίζετε.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά αρχάς συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας
Θα ήθελα να προσθέσω αν γίνετε το λεξικό του INTERNET ίσως σε κάποιους φανεί χρήσιμο
Σε μικρά αποσπάσματα εννοείτε γιατί είναι πολλά τα παρακάτω τα έχω πάρει από site asxetos.gr

• Sitemap
Σχηματική σύνοψη των διαθέσιμων επιλογών και κατηγοριών σε ένα Web Site. Η απεικόνιση (σε διάφορες μορφές ανάπτυξης πχ δενδρόγραμμα ) σε τίτλους του περιεχόμενου ενός site για να μπορούν οι επισκέπτες να εντοπίζουν εύκολα αυτό που επιθυμούν .

• Signature
Κείμενο υπογραφή στο τέλος ενός e-mail που μπορεί να περιέχει στοιχεία του αποστολέα, όπως όνομα, διεύθυνση κ.α. Επίσης Digital Signature: Μία ψηφιακή ή ηλεκτρονική υπογραφή μέσω του Internet που αποτρέπει την παραποίηση εγγράφων. Χορηγείται από κάποιον φορέα εμπιστοσύνης (Trust Center) στον οποίο γίνεται και η πιστοποίηση από οποιονδήποτε αιτούντα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αλληλογραφία με e-mail.

• Shopping Mall
Όρος που αναφέρεται στα εικονικά εμπορικά κέντρα του Internet

• Shockwave
Πρόγραμμα της αμερικανικής επιχείρησης Macromedia το οποίο επιτρέπει την δημιουργία, εμφάνιση κινούμενων εικόνων αλλά και interactive παιχνιδιών σε ένα Web Site.

• Shareware
Πρόγραμμα το οποίο διατίθεται από τους κατασκευαστές προς τους ενδιαφερομένους δοκιμαστικά και για συγκεκριμένο χρόνο. Η περαιτέρω χρήση του γίνεται με την κατάλληλη χρέωση.

• Session
Μία συνολική επιτυχημένη επίσκεψη ενός χρήστη (ουσιαστικά ενός υπολογιστή) σε ένα Web Site. Το session περιγράφει όλη την διαδρομή του επισκέπτη από την πρώτη σελίδα εως τις υπόλοιπες, για όση ώρα αυτός βρισκόταν στο Site.

• Server
Κεντρικός υπολογιστής ο οποίος εξυπηρετεί άλλους υπολογιστές (Clients) και προμηθεύει στους χρήστες αυτών των υπολογιστών με το υλικό που του ζητήθηκε το οποίο είναι αποθηκευμένο στον σκληρό του δίσκο. Ένας Web Server π.χ. παρέχει σε έναν χρήστη τη δυνατότητα, να δει τις αποθεκευμένες πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στον δίσκο του, υπό την μορφή HTML.

• Script
Mικρή εφαρμογή η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με άλλες εφαρμογές με σκοπό την προσθήκη ειδικών λειτουργιών σε ένα Web Site. Υπάρχουν πολλών ειδών scripts όπως τα Java Scripts, VB Scripts, CGI Scripts κ.α.

• Screenshot
Αποθήκευση στιγμιότυπου ("φωτογραφίας") του περιεχομένου της οθόνης ενός υπολογιστή ή τμήματος αυτού. Μπορεί να το βρείτε και ως screen capture . Υπάρχουν free προγράμματα που αναλαμβάνουν την "φωτογράφηση" .

• Scanner
Συσκευή (hardware) για τη μετατροπή μιας εικόνας σε εικόνα ράστερ, επεξεργάσιμη από έναν υπολογιστή. Για να επιτευχθεί αυτό, η πρωτότυπη εικόνα αναλύεται σημείο προς σημείο, ψηφιοποιείται και μεταβιβάζεται στον υπολογιστή.

PC HANDS είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε μου. Θα προσπαθήσουμε όλα αυτά να τα συγκεντρώσουμε σε μια ξεχωριστή ενότητα του blog όπως το λεξικό που έχουμε στο πλάι της σελίδας. Επειδή ο χρόνος μας είναι λιγάκι περιορισμένος, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Και πάλι ευχαριστούμε

Δημοσίευση σχολίου