.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Δεν ανάβει ο υπολογιστής... Τι να κάνω?


Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση? Πόσες φορές έχουμε πατήσει το κουμπί για να ανάψει ο υπολογιστής μας και αυτός δεν ανταποκρίνεται καν? Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ωστέ να διαπιστώσουμε αν το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσημο ή χρειάζεται κάποιο τεχνικό...

Μπορεί να φανεί αστείο, αλλά 7 στις 10 φορές που με έχουν φωνάξει για κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην πρίζα του τοίχο μιας και ο υπολογιστής δεν είναι στην πρίζα... Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε λοιπόν είναι αν ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος με την παροχή ρεύματος. Αφού τσεκάρουμε οτι το καλώδιο ρεύματος βρίσκεται στην πρίζα και η άλλη πλευρά βρίσκεται πάνω στον υπολογιστή, προχωράμε στο επόμενο βήμα. (Βέβαια... θα πρέπει να σιγουρευτούμε επίσης πως η πρίζα δίνει ρεύμα. Συνήθως, αυτό το κάνουμε με δοκιμαστικό κατσαβίδι ή βάζοντας πάνω της ένα πολύμπριζο με φωτεινό διακόπτη ή τελικά αν βάλουμε πάνω της μια συσκευή που ξέρουμε οτι δουλεύει, π.χ. έναν φορτιστή κινητού.)

Πολλές φορές κοντά στην άκρη του καλωδίου που πηγαίνει πάνω στον υπολογιστή υπάρχει ένα διακοπτάκι . Το διακοπτάκι αυτό (on/off) είναι μέρος του τροφοδοτικού και υπάρχει εκεί για να κόβουμε οποιαδήποτε παροχή ρεύματος προς τον υπολογιστή. Αν ο υπολογιστής μας διαθέτει παρόμοιο διακοπτάκι, τότε πρέπει να τσεκάρουμε αν αυτό βρίσκεται στη θέση off. Προσοχή!!! Το διακοπτάκι αυτό ΔΕΝ είναι χρώματος κόκκινο και ΔΕΝ πρέπει να το μπερδέψουμε με το κόκκινο διακοπτάκι με το οποίο αλλάζουμε την τάση λειτουργίας απο 220V σε 110V!

Αυτές είναι οι δύο πιο απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης για να σιγουρευτεί οτι το PC του χρήζει επιπλέον παρακολούθησης απο κάποιον τεχνικό. Αν ο χρήστης δεν είναι αρχάριος , μπορεί να ακολουθήσει επιπλέον βήματα, τα οποία όμως απαιτούν να ανοίξει το κουτί. Αν ο χρήστης είναι εξοικειωμένος με το εσωτερικό του PC του, μπορεί να δεί αν στη Motherboard ανάβουν ορισμένες λυχνίες (που σημαίνει οτι το ρεύμα φτάνει ως εκεί), μπορεί να τσεκάρει με ένα πολύμετρο τις τάσεις που βγάζει το τροφοδοτικό του PC , μπορεί επίσης να δεί αν το κουμπί On/Off του PC δίνει εντολή στη Motherboard για να ξεκινήσει τη λειτουργία του υπολογιστή.

Οι λόγοι που μπορούν να κάνουν έναν υπολογιστή να μην ανάβει μπορούν να είναι απλοί αλλά και πολύπλοκοι. Έχει τύχει υπολογιστής να μην ανάβει επειδή η συσκευή του CD να είναι καμμένη. Μη διστάσετε λοιπόν να αποσυνδέσετε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με τον υπολογιστή σας (μια μια) και αφού το κάνετε να ελέγξετε αν το PC ανάβει. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό θα είναι να παίρνουμε τη συμβουλή κάποιου ειδικού μιας και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα...

Οι παραπάνω δύο πρώτες κινήσεις απευθύνονται ΚΑΙ σε αρχάριους χρήστες και είναι απαραίτητες πριν καλέσουμε οποιονδήποτε ειδικό.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλή αρχή και απο εμένα

Φαίδων

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!
ΕΧΩ ΕΝΑ LAPTOP ΜΟΝΙΜΑ ΣΥΝΔ. ΜΕ ETHERNET ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΑ, ΕΠΕΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ COMPUTER. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ETHERNET ME TO MODEM ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
ΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ??
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

PC HANDS είπε...

Δυστυχώς φίλε μου δεν θέλει και πολύ σκέψη για να σου απαντήσουμε. Αν ο φορητός σου δεν ανάβει καν, μάλλον κάηκε εξαιτίας του κεραυνού. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η καταστροφή συσκευών απο κεραυνό, ειδικά αν ο κεραυνός έπληξε το σπίτι και δεν έπεσε κάπου κοντά.

Ακόμα και σβηστός να ήταν ο φορητός, αν ήταν στην πρίζα την ώρα που έπεσε ο κεραυνός, μάλλον η ζημιά έγινε απο εκεί. Αν δεν ήταν στην πρίζα, η ζημιά προήλθε μάλλον διαμέσου του router, το οποίο όπως είπες κάηκε και αυτό.

Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί τη λεγόμενη έμμεση καταστροφή απο κεραυνό η οποία μπορεί να προκληθεί απο τα στιγμιαία ισχυρά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.

Για να σιγουρευτείς κάνε το εξής. Βγάλε καταρχάς τη μπαταρία απο τον φορητό και βάλε το στο ρεύμα. Αν δεν ανάβει, θα πρέπει να ψάξεις να βρεις εάν το πρόβλημα βρίσκεται στο τροφοδοτικό ή στο laptop ή και στα δύο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρείς είτε μια όμοια μπαταρία φορτισμένη και να τη βάλεις στον φορητό, είτε ένα ίδιο τροφοδοτικό και να το συνδέσεις στο laptop. Αν είσαι γνώστης ηλεκτρολογικών και μπορείς να προμηθευτείς ένα πολύμετρο, μπορείς να τσεκάρεις με αυτό την τάση που βγάζει το τροφοδοτικό.

Εάν δε μπορείς να κάνεις κάτι απο τα παραπάνω, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε τεχνικό.

Πάντως έχε υπόψη σου πως ακόμα και αν έχει καεί ο φορητός εντελώς, υπάρχει πιθανότητα ο δίσκος του να είναι OK και να μην έχεις χάσει τα δεδομένα που έχεις μέσα του.

Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Αν θες μπορείς να μας ενημερώσεις για την τελική έκβαση :)

Sun In Clouds είπε...

Να προσθέσω επίσης πως μπορεί κάποια από τις κάρτες επέκτασης στις θύρες pci μπορεί να βραχυκυκλώνει και να μην αφήνει τον υπολογιστή να ανοίξει. Βγάζουμε τις κάρτες επέκτασης και μετά βλέπουμε αν ανοίγει ο υπολογιστής.

Ανώνυμος είπε...

2 fores to idio provlima

ixe vgi ena kalodiaki pou sindeotan me ena anemistiraki...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ.
ΕΠΕΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ PC ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ BIOS, ΚΑΝΕΙ ΒΟΟΤ ΑΠΟ FLASHAKI,ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ DVD.ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΟ DVD.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ?

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΡΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ....ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ WINDOWS 7 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΠΗΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΟΡΗΒΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΗΡΓΟ ΠΟΥ ΦΕΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΝΟΙΓΩ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ BIOS ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΩ F1 ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΗΣΩ Η ΝΑ ΠΑΤΗΣΩ DELETE ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ????????

Ανώνυμος είπε...

ti einai ta BIOS?????????

Δημοσίευση σχολίου