.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Εδώ ιός, εκεί ιός...

Επόμενη αποστολή για μας ήταν στο μαγαζί του κυρίου Γιάννη. Ο κύριος Γιάννης μάς κάλεσε για να ελέγξουμε το USB Stick που είχε αγοράσει μόλις πριν ένα μήνα και το οποίο παρουσίαζε ένα παράξενο πρόβλημα. Ενώ, όπως μας είπε, ο γιός του το έκανε format, κάθε φορά που το έβαζε στον υπολογιστή αυτό άνοιγε αυτόματα και έβλεπε μέσα τρεις φακέλους. Ήταν σίγουρος πως κάποιος (υ)ιός είχε βάλει το χεράκι του :)

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δούμε κι εμείς τα συμπτώματα. Πράγματι, όταν το stick συνδεόταν στον υπολογιστή, άνοιγε από μόνο του και βλέπαμε πως περιείχε τρεις φακέλους με όνομα αποτελούμενο από κάτω παύλες! Το δεύτερο πράγμα που κάναμε ήταν να σβήσουμε αυτούς τους φακέλους και να ξαναβάλουμε το stick επάνω στον υπολογιστή. Κάνοντάς το επαναλήφθηκε το ίδιο πράγμα και βρεθήκαμε όλοι μαζί να κοιτάμε τους τρεις φακέλους τους οποίους σβήσαμε προηγουμένως.

Είπαμε για σιγουριά να κάνουμε και format, αλλά ο κύριος Γιάννης ανέφερε πως το είχε κάνει ο γιός του ήδη δύο φορές. Είχε έρθει λοιπόν η ώρα να δράσουμε πιο αποτελεσματικά. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο κύριος Γιάννης ΔΕΝ είχε εγκαταστήσει στον υπολογιστή του κάποιο antivirus , πράγμα επικίνδυνο, για να μην πούμε απαράδεκτο.

Επόμενο βήμα ήταν να δούμε αν τυχόν υπήρχαν κρυφά αρχεία στο stick, καθώς επίσης να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή να εμφανίζει όλες τις επεκτάσεις των αρχείων. Με έκπληξη ανακαλύψαμε πως οι τρεις φάκελοι που βλέπαμε μέχρι τώρα δεν ήταν φάκελοι, αλλά εκτελέσιμα αρχεία έχοντας κατάληξη .exe! Κατά 80% ήταν ιός αυτό το πράγμα και κάπως έπρεπε να το σταματήσουμε.

Από τη στιγμή που, βάζοντας το stick επάνω στο PC, αυτό άνοιγε μόνο του, έπρεπε να υπάρχει ένα αρχείο με το όνομα autorun.inf το οποίο θα μας έδινε κάποιες πληροφορίες. Για να το δούμε έπρεπε να δουλέψουμε μέσα στο command prompt με την εντολή attrib -r -h -s autorun.inf και μετά κάνοντας edit. Πράγματι μετά την εντολή attrib και αφού ανοίξαμε το αρχείο στον editor με τη βοήθεια της εντολής edit autorun.inf , είδαμε πως κάθε φορά που βάζαμε το stick επάνω στον υπολογιστή έτρεχε ένα αρχείο που ονομαζόταν p.exe!

Πληκτρολογώντας την εντολή attrib -r -h -s p.exe , καταφέραμε να δούμε το αρχείο αυτό και να το διαγράψουμε, διαγράφοντας μαζί και το autorun.inf! Ύστερα εγκαταστήσαμε και ένα δωρεάν antivirus και το αφήσαμε να σκανάρει τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να σας πούμε τι βρήκαμε μέσα από σκουπίδια... :)

Αφού τελείωσε και το σκανάρισμα και διαγράψαμε ότι δεν χρειαζόταν, ξαναβάλαμε το stick επάνω στο PC. Καταρχάς δεν άνοιξε αυτόματα κανένα παράθυρο μιας και το autorun.inf ειχε διαγραφεί. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα μιας και μέσα από το εικονίδο "Ο Υπολογιστής μου" μπορεί άνετα ο κύριος Γιάννης να ανοίξει το stick (μπορούσαμε να το ξαναφτιάξουμε να ανοίγει αυτόματα, αλλά ο πελάτης δεν ήθελε). Επιπλέον τα τρία καταραμένα αρχεία δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά και έτσι ο κύριος Γιάννης χαίρεται το stick του ξανά χωρίς προβλήματα.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 35 λεπτά μη συμπεριλαμβανομένου του σκαναρίσματος για ιό.
ΚΟΣΤΟΣ : 10 Ευρώ + 10 από επιμονή του κυρίου Γιάννη

6 σχόλια:

Διάττων είπε...

Αν είναι να έχουν ιούς και τα στικάκια που αγοράζουμε, ε τότε, τι να πω...

Ανώνυμος είπε...

είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα. Αγόρασα 2 USB sticks και με το που έβγαλα το πρώτο και το συνέδεσα πάνω στο PC, τσουπ 3 αρχεία (διαφορετικά από τα δικά σας) Βρε γαμώτο λέω, τα στέλνουν γεμάτα πλέον??!?!
delete, ξανά τα ίδια,
format τα ίδια,
email στη Sandisk
και εγκατάσταση νέου antivirus
βρήκε κανά δυο ιους τελικά
τσάμπα τους έκανα να τρέχουν τους ανθρώπους...

PC HANDS είπε...

Όχι, δεν έχουν ιούς κατά την αγορά. Σίγουρα ο ιός κολλάει άμα την απομάκρυνση εκ του ταμείου... :)

Εύα Παραδείσου είπε...

Πολύ όμορφο το blog σου :)Κι εγώ έχω έναν ιό τσαχπίνη που κρύβεται, τον ψάχνω, τον ψάχνω και δεν τον βρίσκω.

PC HANDS είπε...

Καλημέρα Εύα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Τι antivirus έχεις; Δοκίμασε και κάποιο από τα δωρεάν που έχουμε προτείνει, π.χ. το avast home edition.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ RE PC HANDS

Δημοσίευση σχολίου