.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Πώς κάνω περιήγηση στο Internet μέσω Proxy Server;

Κάποιοι παρατήρησαν τις 2 εικόνες που θα συντροφεύουν από εδώ και πέρα το blog μας και ψιλιάστηκαν, αλλά είναι λίγο μακρυά ακόμα. Παιδιά ψάξτε το κι άλλο, έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο, μάς δώσατε την ιδέα να γράψουμε για τη χρήση Proxy Server ή αλλιώς "Διακομιστή μεσολάβησης" για την περιήγηση κάποιου χρήστη στο Internet. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας με απλά λόγια τι είναι ένας Proxy Server. Ο Proxy Server είναι ένας υπολογιστής ο οποίος αναλαμβάνει να προσκομίσει σε εμάς τις σελίδες που θέλουμε να δούμε.

Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος θέλει να μπει στο pchands.blogspot.com . Αυτό που έχει να κάνει είναι να το πληκτρολογήσει στη γραμμή διευθύνσεων ενός browser και να πατήσει Enter. Πολύ, μα πολύ χοντρικά, αυτό που συμβαίνει πατώντας Enter, είναι να στέλνουμε μια αίτηση στον υπολογιστή που είναι αποθηκευμένο το PCHandS και ο υπολογιστής αυτός με τη σειρά του να στέλνει σε εμάς τη σελίδα την οποία τελικά βλέπουμε στον browser.

Χρησιμοποιώντας όμως έναν Proxy Server τα πράγματα αλλάζουν κάπως. Ενώ πριν όλες οι αιτήσεις γίνονταν ανάμεσα στον υπολογιστή μας και στους υπολογιστές που έχουν αποθηκευμένες σελίδες, τώρα οι αιτήσεις γίνονται από τον υπολογιστή μας προς τον Proxy Server και αυτός με τη σειρά του κάνει ξεχωριστή αίτηση στον υπολογιστή που έχει αποθηκευμένη κάποια σελίδα. Στη συνέχεια ο Proxy αναλαμβάνει να στείλει σε εμάς τη σελίδα που ζητήσαμε για να δούμε.

Δηλαδή, ζητάμε εμείς από τον Proxy να δούμε μια σελίδα και ο Proxy αναλαμβάνει να τη βρει και να μας την δώσει. Υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα της χρήσης Proxy Server, αλλά δε θα ασχοληθούμε με αυτά. Εμείς θα σταθούμε σε ένα σημαντικό στοιχείο, στο ότι δηλαδή μπορούμε να κάνουμε περιήγηση χωρίς να φαίνεται η IP διεύθυνσή μας. Όταν δηλαδή δε χρησιμοποιώ Proxy και ζητάω από τη Google να δω τη σελίδα της, στον Server της Google φαίνεται ότι η IP μου ζητάει να δω τη σελίδα της. Όταν όμως χρησιμοποιώ Proxy και ζητάω να δω τη σελίδα της Google, στον Server της Google δε φαίνεται η IP μου αλλά η IP του Proxy. Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.

Αν κάποιος κάνει αναζήτηση στο Google και γράψει free proxy servers θα βρει μια πληθώρα τέτοιων Server που κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά. Πώς όμως ρυθμίζουμε το υπολογιστή μας για να τους χρησιμοποιεί; Αυτό γίνεται μέσα από τον browser που χρησιμοποιούμε.



INTERNET EXPLORER

Πηγαίνουμε στο μενού "Εργαλεία" ("Tools") και πατάμε "Επιλογές Internet" ("Internet Options"). Στο παράθυρο που ανοίγει πηγαίνουμε στην καρτέλα "Συνδέσεις" ("Connections") και κάτω δεξιά πατάμε το κουμπί "Ρυθμίσεις τοπικού δικτύου" ("LAN Settings"). Ανοίγει ένα μικρό παράθυρο και κάτω από τη μέση είναι η περιοχή του διακομιστή μεσολάβησης (proxy server). Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τσεκάρουμε το κουτάκι που λέει "Χρήση διακομιστή μεσολάβησης..." και γράφουμε την IP του Proxy καθώς και την αντίστοιχη πόρτα* (δείτε και την παρακάτω εικόνα για να καταλάβετε).





MOZILLA

Πηγαίνουμε στο μενού "Εργαλεία" ("Tools") και πατάμε "Επιλογές" ("Options"). Στο παράθυρο που ανοίγει πηγαίνουμε στην καρτέλα "Για προχωρημένους" ("Advanced"). Ακριβώς κάτω από τις μεγάλες καρτέλες εμφανίζονται κάποιες μικρότερες. Εμείς επιλέγουμε την καρτέλα "Δίκτυο" ("Network"). Πατάμε το πρώτο κουμπί που συναντάμε πάνω δεξιά και ονομάζεται "Ρυθμίσεις" ("Settings"). Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, κάνουμε κλικ στη "χειροκίνητη ρύθμιση" ("manual configuration") και εισάγουμε τα στοιχεία. Μετά πατάμε παντού OK και είμαστε OK.






TIPS!!!

Όταν χρησιμοποιούμε Proxy , είπαμε ότι δεν θα φαίνεται η IP μας. Για να δούμε ότι ο Proxy δουλεύει, αρκεί να μπούμε στο www.whatismyip.com και βλέπουμε τι IP έχουμε, αφού πρώτα έχουμε τσεκάρει την IP μας πριν βάλουμε τον Proxy. Αν η IP είναι διαφορετική, τότε ο Proxy λειτουργεί.

Εκτός από IP διεύθυνση μπορούμε να βάλουμε και το όνομα του Proxy Server. Το τι θα βάλουμε θα το δούμε στη σελίδα που βρήκαμε τα στοιχεία για τον Proxy. Είπαμε, googlάρουμε και ψάχνουμε. Εκεί βρίσκουμε ποιά IP ή όνομα θα χρησιμοποιήσουμε και ποιά πόρτα.

Το ότι χρησιμοποιούμε Proxy δε συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να μας βρουν αν κάνουμε κάποια απατεωνιά...

Υπάρχουν προγραμματάκια που κάνουν όλη την προηγούμενη δουλειά χωρίς να μπούμε στις ρυθμίσεις του browser.


Οι οδηγίες που δώσαμε αναφέρονται για Internet Explorer 6 και Mozilla 3.0.6

6 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλημερα, πολυ ενδιαφερον το κειμενο.
Δηλωνω απειρος σε αυτα τα τεχνικα θεματα, οπότε θα ηθελα να ρωτησω μερικα πραγματακια.
1) Ειναι νομιμη η χρησιμοποιηση proxy?
2) Εγραψα οτι ειδα εδω και μετα απο μερικα δευτερολεπτα μου ζητησε πιστοποιηση. Τι ειναι αυτο;

PC HANDS είπε...

Και βέβαια είναι νόμιμη. Παράνομες είναι κάποιες ενέργειες που γίνονται μέσω proxy και όχι αυτή καθαυτή η χρήση του.

Όταν λέτε ότι ζήτησε πιστοποίηση τι εννοείτε;

αντωνης είπε...

Οταν εγραψα το proxy.wpi.edu κτλ

μετα απο λιγο μου εβγαλε ενα παραθυρο που εγραφε
"ο διαμεσολαβητης ζηταει πιστοποιηση"
Ο διαμεσολαβητής proxy.wpi.edu:8080 ζητά ένα όνομα χρήστη και κωδικό. Η σελίδα δηλώνει: "CCC Login"
και απο κατω ηθελε username και password

*Mozilla χρησιμοποιω

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ο proxy server που επέλεξες δεν είναι free. Δοκίμασε κάποιον άλλο. Οι πάροχοι internet στην Ελλάδα (otenet, forthnet, HOL κλπ) προσφέρουν δυνατότητα proxy server. Δοκίμασε για αρχή τον proxy server του παρόχου σου. Για παράδειγμα αν έχεις forthnet βάλε... proxy.forthnet.gr στην θύρα 8080.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν νοιώθω καθόλου asfalis χρησιμοποιώντας proxy server.

http://whatismyipaddress.com/staticpages/index.php/anonymous-proxy-risks

Panayiotis Xronopoulos είπε...

Geia xara, eimai developer kai doulevw mesa apo proxy.Apo oti fainetai krataei sti cache polu kairo ta palia scripts css, xml...

Gnwrizete tropo na ton kanw refresh-restart apo to browser wste na dw ta freska?

Δημοσίευση σχολίου