.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Κάντε τον υπολογιστή σας λίγο πιο γρήγορο

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος πελάτης φέρνει τον υπολογιστή του και παραπονιέται πως είναι αργός. Όλοι οι τεχνικοί υπολογιστών καλούνται συχνά να βελτιώσουν την ταχύτητα κάποιου desktop ή laptop. Ποιά είναι όμως τα βήματα εκείνα τα οποία μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει ώστε να κάνει τον υπολογιστή του να δουλεύει πιο γρήγορα;

Προσοχή: Οι παρακάτω ενέργειες δεν εγγυώνται την καλύτερη λειτουργία ενός υπολογιστή, και αυτό επειδή ενας "αργός" υπολογιστής μπορεί να είναι "αργός" για διάφορους λόγους.

Τα βήματα που ακολουθούν απευθύνονται σε χρήστες με Windows XP.

- Μια από τις πρώτες μα κινήσεις είναι να πάμε και να τσεκάρουμε τον σκληρό μας δίσκο. Κατά 99% όταν ο σκληρός δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος, αυτόματα μειώνεται και η απόδοση του υπολογιστή και κατά συνέπεια και η ταχύτητά του. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε μια ανάσα στον δίσκο αφαιρώντας όσα από τα αρχεία δεν χρειαζόμαστε , είτε διαγράφοντάς τα είτε μεταφέροντάς τα σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο. Καλό θα είναι να αφαιρέσουμε και όποιο πρόγραμμα δεν χρησιμοποιούμε, πηγαίνοντας στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων από τον "Πίνακα Ελέγχου".

- Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, μπορούμε να πάμε και να διαγράψουμε ακόμα περισσότερα αρχεία που δεν χρειάζονται. Όσοι δεν το γνωρίζουν, αν πάνε στο μενού "Έναρξη", "Όλα τα προγράμματα", "Βοηθήματα", "Εργαλεία Συστήματος", εκεί θα βρουν την "Εκκαθάριση Δίσκου". Με τη λειτουργία αυτή μπορείτε να σβήσετε πολλά από τα σκουπίδια που βρίσκονται μέσα στον δίσκο σας.

- Δεξί κλικ στο εικονίδιο "Ο Υπολογιστής μου" και κλικ στις "Ιδιότητες". Στο παράθυρο που θα ανοίξει πηγαίνετε στην καρτέλα "Για Προχωρημένους" και εκεί κάντε κλικ στο κουμπί "Ρυθμίσεις" που αντιστοιχεί στις "Επιδόσεις". Στο παράθυρο που ανοίγει και συγκεκριμένα στην καρτέλα "Εφέ Προβολής" μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο εμφάνισης των Windows , όπως ακριβώς τον θέλουμε εμείς. Για κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει η εμφάνιση, αλλά κυρίως η απόδοση, τότε μπορεί να επιλέξει το πεδίο "Βέλτιστη απόδοση" και να ξεμαρκάρει όλα τα κουτάκια.

- Στην αμέσως επόμενη καρτέλα από την προηγούμενη και συγκεκριμένα στην καρτέλα "Για Προχωρημένους", μπορούμε να πάμε και να "παίξουμε" με την εικονική μνήμη του υπολογιστή μας κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αλλαγή" που βρίσκεται κάτω κάτω. Το βήμα αυτό είναι καλό να ακολουθείται μόνο από όσους γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι'αυτό και δεν το αναλύω περισσότερο.

- Μια άλλη κίνηση με την οποία θα δείτε σχεδόν αμέσως να αλλάζει η ταχύτητα του υπολογιστή σας είναι να πάτε στον πίνακα ελέγχου και συγκεκριμένα στις "Επιλογές Ενέργειας". Στην πρώτη καρτέλα που ανοίγει και συγκεκριμένα σε εκείνη που τιτλοφορείται "Συνδυασμοί Τροφοδοσίας", μπορείτε να κάνετε κλικ στο αναδυόμενο μενού και να επιλέξετε "Πάντα Ενεργό". Μπορεί η κίνηση αυτή κάνει τον υπολογιστή να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά , μπρος στα κάλλη τι είν'ο πόνος ;

- Τελευταία άφησα την Ανασυγκρότηση Δίσκων η οποία καλό είναι να γίνεται πάντα στο τέλος (κατά την άποψή μου). Για να κάνει κανείς ανασυγκρότηση αρκεί να πάει το μενού "Έναρξη", "Όλα τα προγράμματα", "Βοηθήματα", "Εργαλεία Συστήματος" και να επιλέξει "Ανασυγκρότηση Δίσκων"

Υπάρχουν και μερικά ακόμα πραγματάκια που μπορούν να γίνουν, όπως π.χ. να σταματήσουμε την έναρξη ορισμένων προγραμμάτων κατά την εκκίνηση με τη χρήση του msconfig, ωστόσο όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι ίσως τα βασικότερα που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ακόμα και μόνος του.


9 σχόλια:

jj7 είπε...

να σαι καλα για τις συμβουλες σου αν θες πες μου περισσοτερα για την εικονικη μνήμη και πως μπορεί το page size να επιρεάσει την απόδοση

Ανώνυμος είπε...

Pedia pragmatika exo to HP Mini k ekana mono tin Επιλογές Ενέργειας" k to HP mou tora petai,,,,
Ta spate sinexiste etsi.....

Cfu είπε...

mia einai lysei MAC

Ανώνυμος είπε...

Gia Windows Vista ti mporo na kanw????

Ανώνυμος είπε...

Mπορεί να σε ενδιαφέρει Προσλήψεις καθηγητών Δειτε εδω http://www.facebook.com/group.php?gid=55684733309&v=info

Ανώνυμος είπε...

linux

Ανώνυμος είπε...

Oποιος έχει κάποια σκέψη για εύρεση εργασίας να ενημερώνει εδώ, μήπως και κάποιος από μας έχει τα προσόντα και βρει καμμιά δουλειά. Αμην!

Εγώ ψάχνοντας βρήκα αυτό το σάϊτ: Πήγαινε http://www.facebook.com/group.php?gid=86696437720
και πάτα "Γίνε μέλος" για να έχεις πρόσβαση. Θα πρέπει να έχεις το φέϊσμπουκ ανοιχτό (σε άλλη σελίδα).

fenonaki είπε...

Ωραιος ρε φιλε αλλα ολα αυτα τα ξερουν οσοι ψιλοασχολουνται με pc...

fenonaki είπε...

παιδια θεματα μπορουν να αναρτουν μονο οι διαχειριστες σε αυτο το blog;

Δημοσίευση σχολίου